ITSN migreert IT van Scheuten Glas naar on-premises

De fabrieken van Scheuten Glas moeten 24 uur per dag draaien. Meer dan vijf minuten dataverlies is onacceptabel, aangezien een groter verlies aan data operationeel tot grote kosten of verliezen kan leiden. “Ook letten we scherp op de operationele kosten”, vertelt Marc Gerards, Solutions Architect bij Scheuten Glas. Voor het glasbedrijf redenen om na negen jaar afscheid te nemen van de cloud.

De naam Scheuten Glas doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Toch komen dagelijks miljoenen mensen in aanraking met de producten van dit bedrijf uit Venlo. Bijvoorbeeld als ze via Rotterdam Centraal reizen, want daar leverde Scheuten 30.000 vierkante meter gelaagd glas voor de enorme glazen overkapping.

Scheuten Glas heeft nog meer aansprekende projecten op zijn naam staan. Zo leverde Scheuten Projects hoogwaardige glasoplossingen voor het Rijksdaggebouw in Berlijn, het HagaZiekenhuis in Den Haag en zelfs in het World Trade Center 1-gebouw in New York. Daarnaast levert Scheuten isolatieglas met specifieke kenmerken aan regionale woningbouw- en utiliteitssector. Dat glas is bijvoorbeeld brand-, zon- of warmtewerend.

cs_rotterdam_luchtfoto_slider

Hoge eisen aan IT

De fabrieken van Scheuten Glas in onder andere Venlo, Hoorn en het Belgische Diest produceren op order van de klant. “De voorraadproductie in Venlo gaat 7 dagen per week, 24 uur per dag door”, vertelt Gerards. Verstoringen van de productie zijn onacceptabel. “Daar komt bij dat onze isolatieglasfabriek in Venlo tamelijk ver is geautomatiseerd. Als de servers die deze fabriek aansturen langer dan 30 seconden niet beschikbaar zijn, staat de hele fabriek stil. Dan weten we al snel niet meer waar glasplaten zich bevinden en wordt er geen glasplaat gesneden.”

“We eisen van IT een hoge uptime”, constateert Gerards. “Als IT-afdeling moeten we dag en nacht beschikbaar zijn en kunnen reageren op problemen, en dat verwachten we ook van onze IT-partner ITSN die verantwoordelijk is voor het dagelijkse beheer. Bij een verstoring mogen we bovendien maar maximaal vijf minuten van onze data kwijtraken, anders weten we niet meer welke glasplaten over de productielijnen gaan.”

Afscheid van de cloud

Om dataverlies tot maximaal vijf minuten te beperken, heeft Scheuten Glas samen met ITSN ‘wat trucjes’ bedacht. Gerards: “Ons datacenter in Venlo hebben we dubbel uitgevoerd. We spiegelen alle data van de ene naar de andere site honderd meter verderop. Daarnaast maken we iedere vijf minuten transactielogback-ups op SQL-niveau, voor als zelfs de gespiegelde data niet beschikbaar zijn.”

Met de ingebruikname van het dubbel uitgevoerde datacenter medio 2019 nam Scheuten Glas afscheid van de cloud. Negen jaar lang maakte het bedrijf gebruik van een public-cloudomgeving. Dat bleek echter toch niet de gedroomde omgeving te zijn voor Scheuten Glas. “De beschikbaarheid was voor ons te laag”, licht Gerards toe. “Het is gebruikelijk dat diensten zoals WAN-verbindingen buiten kantoortijden een kwartiertje niet beschikbaar zijn door onderhoudswerkzaamheden, maar dat is voor ons onacceptabel.”

“Ook de operationele kosten kwamen na verloop van tijd hoger uit dan verwacht, zeker naarmate de kosten voor storage toenamen”, vervolgt Gerards. “Schaalbaarheid is natuurlijk een voordeel van cloud, maar dat was voor ons minder relevant. Wij kunnen redelijk goed inschatten waar wij over twee maanden behoefte aan hebben en tijdig extra servers bijschakelen.”

In eigen beheer

Voor Scheuten Glas redenen genoeg om de cloud nog een keer te ‘heroverwegen’. “Daar kwam bij dat we de maintenance windows graag volledig in eigen beheer willen hebben, en dat is in de cloud eigenlijk niet mogelijk”, aldus Gerards. De heroverweging leidde daarom al snel tot het besluit om on-premises een nieuwe storage- en serveromgeving in te richten. “We hadden op eigen locaties bovendien serverruimtes beschikbaar die met enkele aanpassingen geschikt waren voor huisvesting van de nieuwe datacenters.”

ITSN stelde in samenspraak met distributeur Tech Data voor om de storage te baseren op apparatuur van NetApp. Een voorstel dat Gerards wel zag zitten. “Met de ONTAP Data Management Software van NetApp hadden we geen extra software nodig voor back-up en mirroring van de data. De geselecteerde storage-oplossing maakt bovendien gebruik van all-flash solid state drives, wat de snelheid ten goede komt.” Servers van Hewlett Packard Enterprise en Nexus-switches van Cisco complementeren de omgeving.

Gigantisch draaiboek

ITSN kreeg de opdracht om de 57 servers zonder verstoringen te verhuizen van Amsterdam naar Venlo. “Dan heb je een gigantisch draaiboek nodig”, stelt de Solutions Architect van Scheuten Glas. De partijen kozen ervoor om de technische werking eerst te testen binnen een Proof of Concept (PoC)-omgeving. “De performance hebben we gemeten door binnen onze datawarehouseomgeving een Extraction, Transformation and Load (ETL)-proces uit te voeren dat alle databronnen raakt.”

Na een testperiode konden ITSN en Scheuten Glas beginnen met de feitelijk migratie. “Maar doordat we al gedurende een langere periode data repliceerden van Amsterdam naar Venlo bestond de feitelijke migratie slechts uit een finale replicatie van de laatste wijzigingen in de data.” Aan ITSN nu weer de taak om de nieuwe omgeving dagelijks te beheren, waarbij een nadruk ligt op proactief beheer. “Door bijvoorbeeld patronen in de cpu-belasting in de gaten te houden, kun je eventuele problemen zien aankomen en daarop reageren.”

Hybride cloud

Heeft Scheuten Glas hiermee nu definitief een punt gezet achter zijn cloudavontuur? Dat denkt Gerards niet. “Voor de toekomst geloof ik in de hybride cloud. Voor bepaalde zaken keren ook wij op termijn echt wel terug naar de cloud, maar niet voor de aansturing van logistieke en productieprocessen.”