Ransomware de meest bedreigende cybergevaar op het huidige internet

Afgelopen week publiceerde de computable een artikel van Kaspersky over de belangrijkste cybergevaren op het Internet. Als verwacht doen we het als Nederland uitstekend en staan we naast Italië en België in de top 3. Bijna 2% van alle gebruikers in Nederland is in het eerste kwartaal van 2016 aangevallen door een cryptolocker.


Cryptolocker

Cryptolocker is een ransomware die via geïnfecteerde e-mailbijlagen en via automatisch en zelfstandig opererende macro’s wordt verspreid. De cryptolocker versleutelt de bestanden die zijn opgeslagen en alle benaderbare bestanden op lokale en netwerkschijven. Tegen betaling kan de eigenaar van de gegevens weer bij zijn informatie?

De cryptolockers zijn zeer geavanceerd en lastig aan te pakken. Eenmaal actief worden alle basis sporen gewist en zijn bronbestanden lastig te achterhalen.


Voorkomen is beter dan genezen

De top 10 van de meest voorkomende bedreigingen kunnen bij alle security gelieerde medewerkers bekend kunnen zijn. Er is voldoende gecommuniceerd op het www om op de hoogte te zijn van wat ons zoal bedreigt. Het communiceren daarover binnen de organisatie blijft daarbij essentieel!

Teslacrypt

Rakhni

CTB-Locker

Locky

Cryptowall

Shade

Cryaki

iTorlock

Scatter

Mor


Cryptolockers

Onderzoek toont aan dat 80% van de mensen die awareness sessies hebben gevolgd, veel minder tot geen kwaadaardigheden meer binnenlaten. Op een populatie van 2% van de Nederlandse bevolking is dat een enorm aantal.

Breng daarom de gebruikers op de hoogte van de verschijningsvorm en de impact. Cryptolockers zien er steeds professioneler uit en zijn bijna niet meer te onderscheiden. Help gebruikers bij herkenning! Zo voorkomen we samen veel ellende!

Terug naar overzicht

1