Safer Internet Day 2016

Thema: “Play your part for a better internet!”

Afgelopen dinsdag was het de dertiende editie van de Safer Internet Day. Op de tweede dinsdag van februari wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Deze dag is een initiatief van de Europese Commissie die door vele organisaties en bedrijven wordt ondersteund. Veiligheidsbewustzijn (Security Awareness) is het doel, doelgroep is de jongeren. Dit impliceert niet dat degene die niet bij de doelgroep behoren, het beter doen.


Toename internet gebruik

Het gebruik van internet neemt drastisch toe en is gemeengoed geworden. We appen, mailen, browsen en gamen er online op los. Mobiele apparaten zoals mobiele telefoons, tablets, laptops vergezellen ons dagelijks. We zijn meer en meer online en daar maakt het criminele circuit dankbaar gebruik van. Malware, Ransomware, Phishing, Spam en oplichting zijn een bron van inkomsten voor kwaadwillenden. De juiste informatie in verkeerde handen is goud waard.


Factsheet(s)

Diverse bedrijven en instellingen gebruiken deze dag om allerlei factsheets op te stellen met vuistregels. Een voorbeeld hiervan is onder andere “Factsheet 10 vuistregels voor veilig internetten” van het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum). De 10 vuistregels van het NCSC zijn:

  1. Installeer een antivirusprogramma

  2. Installeer steeds de software-updates

  3. Gebruik sterke wachtwoorden

  4. Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken

  5. Open geen berichten en onbekende bestanden die u niet verwacht of niet vertrouwt

  6. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels

  7. Controleer het adres van websites

  8. Sluit pop-ups in uw browser af met Alt+F4

  9. Bedenk goed wat u met wie deelt op internet

  10. Gebruik uw gezond verstand

Op zich allemaal heel logische en bruikbare vuistregels. Past u ze allemaal toe? Geldt dit ook voor medewerkers binnen uw bedrijf? Vuistregels alleen voor jongeren?


Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken

Deze vuistregel ligt voor de hand. Het naleven ervan is echter niet zo eenvoudig want wanneer is een wifinetwerk vertrouwd? Het is relatief eenvoudig om een wifinetwerk op te zetten waarbij het mogelijk is om al het verkeer te onderscheppen, ook het via HTTPS versleutelde verkeer. Hierbij is soms de hulp van de gebruiker nodig die veiligheidswaarschuwingen van de browser negeert.

Onze mobiele apparaten zijn constant op zoek naar “bekende” netwerken en indien er een (malafide) netwerk met een voor het mobiele apparaat bekende naam wordt gevonden, zal er een verbinding worden opgezet en beginnen apps met het wifinetwerk te communiceren. Maar al te vaak gaat dit ongemerkt en zonder vast te stellen dat iemand zich voordoet als een ander. Het gevolg is dat uw verkeer door iemand anders kan worden afgeluisterd.


Gebruik uw gezond verstand

Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer u zich niet binnen het beveiligde interne bedrijfsnetwerk bevindt en zich aan de daar geldende beveiligingsrichtlijnen houdt.

Herkent u de 10 vuistregels als onderdeel van deze beveiligingsrichtlijnen? Gelden deze dan ook niet daar buiten?

Terug naar overzicht

1