Wachtwoorden zijn net als toiletpapier

Wachtwoorden zijn.... Net als toiletpapier, gebruik dit maar één keer.

Vanmorgen publiceerde telegraaf.nl het nieuwsbericht ‘Miljoenen Nederlandse wachtwoorden op straat’. ‘De gegevens komen vermoedelijk van tientallen grote datalekken, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber (hier ging het niet om wachtwoorden) en eBay, die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. De database bevat 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden uit de hele wereld. Zo’n 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden liggen op straat.’ aldus de Telegraaf.

Zakelijke softwareprogramma's, e-mail accounts, social-media, online kranten, internet bankieren en webshops vragen je om persoonlijke gegevens en natuurlijk om inloggegevens. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde internet gebruiker maar liefst 17 verschillende accounts in gebruik heeft en daarom dus ook, als het goed is, 17 verschillende wachtwoorden dient te onthouden. Uiteraard doe je je best om de wachtwoorden complex genoeg te maken om jezelf te beschermen tegen hacks. Want hoe complexer je wachtwoorden, hoe complexer het wordt voor internetcriminelen om je account te hacken.

Je hebt dit vast al eens eerder gelezen, maar wij merken dat er toch nog heel veel mensen zich nog niet volledig bewust zijn van de gevaren van onveilige wachtwoorden. Wij geven je hier een aantal tips voor het veilig gebruiken van wachtwoorden.

  • Geef je wachtwoord nooit door aan collega's, vrienden, familie of onbekenden. Een wachtwoord is strikt persoonlijk.
  • Het is een goede gewoonte om je wachtwoorden voor alle toepassingen geregeld te wijzigen.
  • Kies bij voorkeur een wachtwoord van minstens 8 karakters met één hoofdletter, één kleine letter en één cijfer.
  • Maakt het ze niet te makkelijk door een wachtwoord te kiezen wat voor de hand ligt, bijvoorbeeld je naam, adres of geboortedatum.
  • Schrijf je wachtwoord niet ergens op. Gebruik bij voorkeur een Single Sign On (SSO) oplossing. Je hoeft maar één wachtwoord te onthouden, waarna je direct veilig toegang hebt tot al je software en apps.
  • Sla vooral je wachtwoord niet automatisch op.
  • Bij vermoeden van misbruik wijzig je zo snel mogelijk je wachtwoord.

Cybercrime is helaas onderdeel van onze dagelijkse realiteit geworden. Het nieuwsbericht dwingt ons wederom om serieus na te denken over een gedegen security beleid en mitigerende maatregelen om privacy en bedrijfsdata binnen onze bedrijfsnetwerken te beschermen.

ITSN kan jouw organisatie in het te hanteren informatie security beleid adviseren.

Tip! check hier direct of je gegevens zijn gelekt, en met welk wachtwoord.

Terug naar overzicht

1